İhracatçı Birliklerine Üyelik (Destek Yönetim Sistemleri)

  1. Anasayfa
  2. İhracatçı Birliklerine Üyelik (Destek Yönetim Sistemleri)

İhracatçı birliklerine üyelik (destek yönetim sistemleri), firmaların yer aldığı sektör bazında farklı işlemler gerektirmektedir. Bu üyelikler kurulan DYS (destek yönetim sistemleri) aracılığıyla kolay biçimde yapılabilmektedir, ayrıca sistem içinde diğer pek çok işlemin yapılması da mümkündür.

İhracatçı birliklerine üyelik (destek yönetim sistemleri) üzerinden farklı portallar içinde ilerlenerek tamamlanan bir işlemdir. Online biçimde yapılan çeşitli başvurular, destek programları ile ilgili işlemler vb. bu sistem üzerinden yapılmaktadır. İhracat yapabilmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince, TİM’e bağlı 14 Genel Sekreterlik altında örgütlenmiş ihracatçı birliklerinden en az birine üye olunması gereklidir.

İhracatçı Birliklerine Üyelik (Destek Yönetim Sistemleri) Nasıl Olur?

İhracat yapmak isteyen şirketler, bu konuda çeşitli gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Bu gerekliliklerin başında ise ihracatçı birliklerine üye olmak gelir. Birliklerin faaliyet konusunda yer alan ihracatı kayda aldırmak, UR-GE projelerine, yurtdışında düzenlenen fuarlara, sektörel ticaret heyetlerine, alım heyetlerine, pazar araştırmalarına, eğitimlere katılım gibi hizmetlerinden de böylece yararlanılabilir. Birliklere kaydolmak ve ihracat birliği üyelik belgesi alabilmek için aşağıda sayılan belgelere ihtiyaç duyulmaktadır;

Başvuru formu ve taahhütname

Ticaret Sicil Gazetesi

Vergi levhası

İmza sirküleri

TİM üyelik ücreti dekontu

Başvuru formu ve taahhütname

Ticaret Sicil Gazetesi

Vergi levhası

İmza sirküleri

TİM üyelik ücreti dekontu

İhracatçı birliklerine üye olmak zorunlu mu?

Bu sorunun yanıtı “evet” şeklinde verilebilir. Yasa gereğince, Türkiye’den mal ve/veya hizmet ihracatı yapacak olan firmaların ilgili ihracatçı birliklerine üye olmaları zorunludur. Bu zorunluluk, ihracatçıların belirli standartlarda ve düzenlemeler doğrultusunda ihracat yapmalarını sağlamak, aynı zamanda ihracatla ilgili destek ve hizmetlerden yararlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla getirilmiştir. İhracatçı birlikleri, üyelerine birçok konuda destek sağlar ve ihracat işlemlerinin daha kolay ve hızlı gerçekleştirilmesine yardımcı olur.

Hangi ihracatçılar birliğine üye olmalıyım?

Firmaların hangi ihracatçı birliğine üye olacakları, faaliyet gösterdikleri sektöre göre değişiklik gösterir. Örneğin; tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma, ilgili tekstil ihracatçı birliğine üye olmalıdır.

İhracatçılar Birliği kayıt formu, başvurulan birliğin koşulları doğrultusunda çeşitli farklılıklar içerebilmektedir. Bu belgelerin doldurulmasından destek yönetim sistemi kullanılarak yapılan diğer işlemlere dek her aşama için bu alanda profesyonel birinden bilgi ve destek almada fayda vardır. Bu alanda uzmanlaşmış danışmanlık şirketleri, yönlendirme ve bilgi verme noktasında şirketlere destek olabilir.

İhracatçı Birliklerine Üyelik (Destek Yönetim Sistemleri)
İhracatçı Birliklerine Üyelik (Destek Yönetim Sistemleri)

İhracatçı Birliği Destek Yönetim Sistemi

Türkiye ihracatçılar birliği üyesi şirketler, pek çok işlem için bu amaçla düzenlenmiş destek yönetim sistemi üzerinden çalışma yapmaktadır.Bu sistem çalışmaların daha hızlı şekilde tamamlanması, sürecin başarılı biçimde ilerlemesi için kurulmuştur.

İhracat alanındaki çalışmalar için kullanılan destek yönetim sistemlerinden bazıları ve içerikleri şu şekilde sıralanabilir;

Bu portal, ihracatçıların birliklere online başvuru yapabilmeleri, belgelerini elektronik ortamda gönderebilmeleri gibi birçok işlemi gerçekleştirebilmeleri için oluşturulmuştur.

İhracat destekleri, tanıtım faaliyetleri, yurt dışı fuar katılımları gibi konularda sağlanan mali desteklerin başvuruları vb. bu sistemler üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Ticaret Bakanlığı’nın sunmuş olduğu e-ihracat platformları, firmaların dijital dönüşümde ve uluslararası e-ticaret platformlarına entegrasyonunda yardımcı olmaktadır.

İhracat işlemlerinde ihtiyaç duyulan belgelerin (örn. menşe şahadetnamesi) elektronik olarak düzenlenmesi, kontrolü ve onaylanması için kullanılır.

İhracatçıların pazar araştırmaları, rakip analizleri ve trend takibi için ihtiyaç duyduğu güncel verilere erişim sağlar.