KOSGEB Destekleri

  1. Anasayfa
  2. KOSGEB Destekleri

KOSGEB destekleri, bu kamu kurumu aracılığıyla verilen çeşitli kredi, hibe gibi ödenekleri kapsar. KOSGEB’in tam adı “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı”dır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi için pek çok program sunmaktadır.

KOSGEB destekleri farklı bağlamlarda çalışma yürüten pek çok KOBİ için temin edilebilmektedir. Girişimcilik, Ar-Ge, İŞGEM-TEKMER destekleri bunlardandır. Ayrıca KOSGEB aracılığıyla finansman temini, büyüme ve uluslararasılaşma için gerekli desteğin alınması mümkündür. Bu amaçla yapılacak başvurular kişisel olarak ya da danışmanlık şirketleri eşliğinde olabilir.

KOSGEB Destekleri Kimlere Verilir?

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme amacıyla çalışmalar yürüten bir kurumdur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olarak, ilk döneminde yalnızca imalat ve üretim sektörlerini desteklemek üzere çalışma yürütmüştür. 2009 yılından beri de hizmet ve ticaret sektöründeki çalışmalar da bu kurum aracılığıyla desteklenmektedir. Pek çok alanda faaliyet gösteren Kobi destek ihtiyaçları için bu kuruma başvurabilir.

Bu desteklere erişmek isteyen kişiler kosgeb.gov adresinden, KOSGEB e-devlet aracılığıyla ve diğer farklı kanallardan başvuru yapabilir. Peki KOSGEB ne tür işlere destek veriyor?

KOBİ’ler: İmalat, üretim, hizmet ve ticaret alanında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler bu kurumun yaptığı destek çalışmalarından faydalanabilmektedir.

Girişimciler: KOSGEB girişimcilik destekleri tüm girişimler için, özellikle genç girişimci adaylarının, iş kurmasına ve geliştirmesine yardım etmektedir.

Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinde bulunan işletmeler: Yenilikçi projelere sahip işletmeler, Ar-Ge ve inovasyon destek programlarından yararlanabilirler.

İhracat yapmak isteyen veya yapan KOBİ’ler: Uluslararası pazarlara açılmak isteyen veya zaten ihracat yapan KOBİ’ler için özel destek programları mevcuttur.

Mevcut programlarda yıllık ve dönemlik değişiklikler söz konusu olabilir. Yeni program eklenmesi yahut mevcut programların içeriğinde güncellemeler olması mümkündür. KOSGEB kredi desteklerine ve kurumun açtığı eğitimlere vs. başvuru yapmak isteyenler, bu alandaki değişiklikleri kontrol ve takip ederek hareket etmelidir.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB Başvuru

KOSGEB hangi iş alanlarına destek veriyor” gibi soruların yanı sıra, bu alandaki desteklerden yararlanmak isteyenler tarafından en sık merak edilenlerden biri başvuruların nasıl yapılacağıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü, etkinliğini artırmak için yapılan teşviklerden pek çok kişi yararlanmak istemektedir.

Bu desteklere başvuru yapabilmek için gerekli olan bazı şartlar şu şekildedir;

KOBİ tanımına uymak
Vergi borcu olmamak
SGK borcu olmamak
Aktif faaliyet göstermek
Ticaret sicil kaydı
Gerekli eğitimleri almak
KOBİ tanımına uymak
Vergi borcu olmamak
SGK borcu olmamak
Aktif faaliyet göstermek
Ticaret sicil kaydı
Gerekli eğitimleri almak

İnovasyon, AR-Ge çalışması gibi proje bazlı desteklerde bu programlara uygun şartlar güncellenebilir, farklılık gösterebilir. Dolayısıyla başvuru öncesinde gerekli şartların detaylıca incelenmesi önemlidir. KOSGEB geri ödemesiz destek ne kadar? KOSGEB teşvikleri genellikle belirli kolaylıklarla geri ödemesi yapılan kredilerdir. Bazı durumlarda geri ödemesiz teşvik imkânları da söz konusu olabilir. Geri ödeme şartları destekleyici ve genellikle oldukça uzun vadelidir. Dolayısıyla işletme ve KOBİ adayları konuyla ilgili detaylı bilgi için ilgili birimlere başvurmalıdır.

Desteklerin mahiyeti pek çok faktöre bağlı değişir. Bu hizmetler için temelde KOSGEB e devlet aracılığıyla başvuru alabilmektedir. Fakat onaylı danışmanlık firmaları aracılığıyla da teşvik ve diğer işlemler için başvuru yapılabilir. Böylece sürecin kolaylıkla tamamlanması mümkün olur.