TÜBİTAK Destekleri

  1. Anasayfa
  2. TÜBİTAK Destekleri

TÜBİTAK destekleri, özellikle eğitim kurumlarının yararlanabildiği, ölçeği ve içeriği ihtiyaca göre değişen desteklerdir. Tam adı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu olan TÜBİTAK, daha çok kamu kurumları ve üniversitelerin başvurusuna uygun destekler vermektedir. Bununla birlikte destekler içinde özel sektörden farklı işletmelerin yararlanabilecekleri de mevcuttur.

TÜBİTAK destekleri içinde ulusal ve uluslararası ortaklı destek programları vardır. TÜBİTAK Türkiye’de bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaları desteklemek üzere birçok farklı program ve teşvik sunmaktadır. Bu doğrultuda sanayiden eğitime, bireysel araştırmacılardan kurumlara kadar geniş bir yelpazede destek programlarına başvuru yapmak mümkündür.

TÜBİTAK Destekleri Nelerdir?

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) bilim, inovasyon ve teknoloji faaliyetlerinin gelişmesi ve çoğalmasına yönelik pek çok destek sunmaktadır. Bu amaçla hazırlanan fon ve programlar her alandan kişi ve kurumlara verilebilir. Bu programların belirlenmesinde çeşitli faktörler rol oynar, proje içerikleri ve diğer şartlar dönemsel bazda farklılaşabilir. TÜBİTAK desteği çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Üniversitelerde, araştırma enstitülerinde ve sanayide yapılan temel, uygulamalı ve öncelikli alanlardaki araştırmaları destekler.

Sanayinin ihtiyaçlarına yönelik üniversite-sanayi iş birliği projelerini destekler.

Özel sektörde Ar-Ge faaliyetlerini destekleyen bir programdır. TEYDEB altında çeşitli destek programları (1501, 1505, 1512 vb.) yer alır.

Start-up’lar ve KOBİ’ler için Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programı gibi girişimcilik destekleri bulunmaktadır.

TÜBİTAK, uluslararası projelerin, konsorsiyumların ve ortak araştırmaların desteklenmesi için çeşitli programlar sunar.

TÜBİTAK, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olarak yaz okulları, staj programları, öğrenci projeleri gibi bir dizi destek sunmaktadır.

Bu programlar, yurtdışında çalışan Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönüşlerini teşvik eden ya da yurtdışı doktora imkânı sunan uygulamalardır.

Bilimin toplumla buluşmasını teşvik eden, bilim kültürünün yaygınlaştırılmasını hedefleyen projelere destek sağlar.

Bilimsel yayınların desteklenmesi, buluşların patent alabilmesi için gerekli destekleri sağlayan programlar bulunmaktadır.

TÜBİTAK Destekleri

TÜBİTAK Desteği Nasıl Alınır?

TÜBİTAK destek programları, içerik ve koşullar bakımından değişiklik gösterir. Bu doğrultuda başvuru yapacak kişi veya kuruluş öncelikle bilgi toplama, program seçimi yapılması süreçlerini tamamlamalıdır. Proje hazırlığı sürecinde, TÜBİTAK proje kodları ve içerikleri incelenerek uygun formun doldurulması gerekecektir.

Proje hazırlama kısmı, kişinin kendi proje alanında “TÜBİTAK 2204-a proje örnekleri” vb. aramalar yapması, hazırlanacak içeriğe dair bilgi verebilir. Eğer patent başvurusu yahut girişimcilik, Ar-Ge çalışması vb. için başvuru yapılacak ise süreç ve yapılması gerekenler farklılaşacaktır.

TÜBİTAK ne kadar destek veriyor? Söz konusu desteklerin miktarı da içeriği gibi değişkendir. Proje bütçeleri genellikle TÜBİTAK tarafından belirlenir. Bu bütçenin tamamını alabilmek için ise gerekli şartların karşılanması gerekmektedir.

Bu projelerin hazırlanması süreçleri içinde, ilgili arama motorlarından TÜBİTAK 2204-a proje raporu örneği gibi araştırmalar proje için başvuracak kişilere destek olabilir. Ancak bu desteklerin alınmasına dair pek çok detay mevcuttur. Bu alanda danışmanlık veren kuruluşlara başvuru yapmak sürecin başarılı şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir.